Ajalooline traditsioon: Suure-Jaani pƵhjaosa.

Asjalised mälestused - Matusepaigad

Kiriku õue põhjapoolses nurgas on praegu mingisugune haud, mida ehib omapärane rist. See on harilikust kivist välja raiutud ja selle omapärasusega, et ümber risti otste käib samast kivist külge jäetud rõngas. Altpoolt läheb rist jämedamaks. Selle hauamärgi sisse on raiutud pesukurikas, surnu nimi Anne Rattesepp (nimi on suurte tähtedega kirjutud) ja (aasta) nummer 1598. Anne olnud kirikumõisa pesutüdruk ja katku ajal ainuke, kes katku surnud inimesi pesnud. Sellepärast maetud ta kiriku õue.
EKLA, f 200, m 12:2, 11/2 (I) < Suure-Jaani khk., Suure-Jaani; Taevere v., Nuutre k., Kadaka t.; Tällevere k., Otsa t. - Tony Bollmann < Jüri Nõmmik; Jaan Ramjalg, 87 a.; Mari Tomson, 74 a. (1926)

Mõned räägivad, et Anne olnud lihtne pesutüdruk ja saanud Vastsemõisa omaniku prouaks. Et see nii haruldane juhus olnud, kus mõisnik alamast soost naise võtnud ja tema ainuke selle au osaliseks saanud, maetud teda kiriku õue.
EKLA, f 200, m 12:2, 12 (I) < Suure-Jaani khk., Olustvere v., Üldeküla, Aadama t. - Tony Bollmann < Jaan Hansen, 66 a. (1926)

Tääksi külas Tammiku talus on nn Surnumägi, kuhu vanasti hulka surnuid olla maetud.
Samasugune matusepaik olla ka Üldeküla Tillu talu maa peal.
EKLA, f 200, m 12:2, 12 (I) < Suure-Jaani khk., Olustvere v., Tääksi k., Tillo-Reinu t. ja Pütsi t. -Tony Bollmann < Johannes Laur, Jüri Reiner, 76 a. (1926)

Kuiavere külas Tehvani talu maa peal olevat mäge kutsutakse Surnumäeks. Vanasti maetud sinna surnuid ja umbes 40 a. eest olla sealt liivaaugust surnu pealuid ja konte välja tulnud. Ka olla sealt veel preesa ja helmeid leitud.
EKLA, f 200, m 12:2, 12/3 (I) < Suure-Jaani khk., Kuiavere k., Tehvani t., - Tony Bollmann < Hans Soolo 46 a. (1926)

Pärasaares talu nr 1 ligidal asub Ruutupõld, kuhu katku ajal surnuid maetud. Nimetud kohta, kuid teistest surnutest vähe eemale, maetud keegi Ruuta-nimeline tüdruk. Peale tema surma pole terve küla elanikud enam rahu saanud – iga öösel käinud ta kõiki palumas ja hädaldanud, et miks teda eraldi on maetud. Muidu pole rahu saadud, kui kaevatud ta üles ja maetud teiste juure. Sellest ajast pole ta enam kedagi tülitamas käinud ja matusepaika hakatud tema nime järele Ruutapõlluks kutsuma.
EKLA, f 200, m 12:2, 13 (I) < Suure-Jaani khk., Pärasaare k., nr 1 t.. - Tony Bollmann < Jüri Kuldkepp, 86 a. (1926)

Sama talu ligidal asub Kalmeti mägi, kuhu olla sõja ajal surnuid maetud. Alles hilja aja eest olla nimetud kohast surnuluid välja tulnud.
EKLA, f 200, m 12:2, 13 (I) < Suure-Jaani khk., Pärasaare k., nr 1 t. ja Säärnoja t. - Tony Bollmann < Jüri Kuldkepp, 86 a.; Peeter Kuldkepp, 86 a. (1926)

Üldse on Taevere ja Olustvere valdades väga palju kohti (peaaegu igal pool), kus kaevamiste juures surnuluid välja tulnud.
EKLA, f 200, m 12:2, 13/14 (I) < Suure-Jaani khk. - Tony Bollmann (1926)